Knie- en heupartrose vanaf 2018 in basisverzekering

Patiënten met knie- of heupartrose krijgen vanaf 2018 de eerste 12 fysiotherapiebehandelingen vergoed. Omdat het om de basisverzekering gaat, is het verplichte eigen risico hierbij wel van toepassing.

Er kan veel geld bespaard worden op de artrosezorg als deze beter georganiseerd wordt en de patiënten op de juiste plek de juiste zorg krijgen. Veel patiënten komen nu eerst bij de huisarts, maar gaan te snel door naar de tweede lijn, naar de orthopeed. Dat stap van fysiotherapie wordt vaak overgeslagen, terwijl er voldoende evidentie is dat fysiotherapie effectief is.
In eerste instantie is de behandeling gericht op zelfregie en een actieve levensstijl, waarbij zorgverleners informatie, advies en eventueel zelfzorgmedicatie geven. Bij onvoldoende resultaat na enkele maanden en/of bij matige tot ernstige beperkingen in het functioneren komt behandeling door de fysiotherapeut in beeld, eventueel met zwaardere pijnmedicatie en/of verwijzing naar de diëtist. Pas als deze eerste twee stappen onvoldoende resultaat hebben, wordt multidisciplinaire zorg of een gewricht vervangende operatie overwogen.

Oefentherapie is een essentieel onderdeel van de behandeling bij mensen met artrose. Je kunt zo veel bereiken met fysiotherapie en zo veel betere uitleg geven dan mensen zelf vaak op internet vinden. Een operatie is lang niet altijd nodig. Het oude beeld dat iets kapot is en vervangen moet worden, moet echt kantelen. Met fysiotherapie is zoveel mogelijk om het fysiek functioneren te verbeteren!

Wilt u volledig op de hoogte blijven van alle nieuwtjes in en rondom de praktijk? Like dan onze Facebook pagina.